Uzând de o prevedere din regulament total neconstituţională, FRF a dezafiliat definitiv Universitatea Craiova. Ce nu şi-au permis nici legionarii şi-a permis Mircea Sandu: alocarea unui loc în Liga 2 unei echipe nou înfiinţate şi controlate politic. Frica de DNA generează decizii absurde.
O istorie de 64 de ani, ştearsă prin vot într-un singur minut
Cu 168 de voturi „pentru”, 5 „contra” şi 18 abţineri, Adunarea Generală a FRF a decis dezafilierea definitivă a echipei de fotbal Universitatea Craiova. Într-un singur minut, cât a durat votarea, au fost şterşi, administrativ, 64 de ani de istorie fotbalistică. Universitatea Craiova s-a înfiinţat în 1948 şi a fost prima echipă de club românească care a ajuns în fazele superioare ale cupelor europene, concret, în semifinalele Cupei UEFA, în 1983. Tot în anii ’80, Universitatea Craiova a fost echipa care a dat cei mai mulţi jucători echipei naţionale.
Dezafiliere printr-un articol neconstituţional
Universitatea Craiova a fost iniţial dezafiliată anul trecut de către CEx al FRF, Mircea Sandu invocând o precedere regulamentară care este total neconstituţional. Conducerea Universităţii Craiova a fost acuzată că ar fi apelat la instanţele civile pentru a-şi rezolva diferendele cu FRF. În regulamentul FRF există o prevedere care interzice accesul la instanţele civile. Această prevedere este însă neconstituţională, deoarece Legea fundamentală prevede expres liberul acces la justiţie. FRF invocă regulamente UEFA. Dar şi dacă ar fi aşa, regulamentele UEFA nu pot fi contrare Constituţiei unui stat. Mai mult, din documentele prezentate de Adrian Mititelu, finanţatorul Universităţii, a reieşit clar că nu FRF a fost acţionată în instanţa civilă. Mititelu l-a acţionat în instanţă pe un diferend legat de contractul de muncă, pe fostul antrenor al Craiovei, Victor Piţurcă.
FRF, implicare grosolană în politică
Dezafilierea Universităţii Craiova a fost dictată de mai multe interese. Unul este pur politic. Aşa cum cotidianul.ro anunţa încă de anul trecut, FRF intenţiona să dea o mână de ajutor unor partide politice din Dolj. Concret, noi am informat anul trecut că se intenţiona transferarea grupării Juventus Bucureşti (patronată de un vicepreşedinte al UNPR) la Craiova, pentru a juca în Liga a II-a în locul Universităţii. Mai mult, de un an de zile, primarul Craiovei, Antonie Solomon (acum în UNPR), şi consilieri locali ai PDL şi-au trecut în programul electoral „înfiinţarea unei noi echipe la Craiova”.
Acum, de aproape două luni de zile, Solomon & Co. anunţă aproape zilnic că vor „rezolva” constituirea unei noi echipe în capitala Băniei. Ce s-a decis luni la FRF vine exact pe linia „promisiunilor” electorale ale lui Solomon. Mircea Sandu a anunţat oficial că municipiului Craiova i se va aloca un loc în Liga 2.
Nici legionarii nu au făcut-o, ci doar comuniştii
Alocarea direct în Liga 2 a unui loc unei echipe nou înfiinţate (deci o echipă care nu a parcurs un traseu normal – liga V, liga VI, liga 3, sau nu a fuzionat cu o grupare existentă) reprezintă încă un abuz al FRF. Nici măcar pe vremea când România era stat legionar nu s-a întâmplat aşa ceva. La vremea respectivă, abuzurile au constat în eliminarea din primele două ligi ale echipelor comunităţilor evreieşti sau controlate de PCR. Dar nu au vizat alocări din oficiu de locuri unor echipe cu conduceri legionare. Doar comuniştii şi-au permis un astfel de abuz: au desfiinţat în 1947 echipa Carmen şi au oferit locul rămas vacant în prima divizie nou înfiinţatei CSCA (actuala Steaua), echipă care nu trecuse prin eşaloanele inferioare. Tot în perioada anilor ’40 şi ’50, comuniştii au mai alocat locuri în ligile 2 şi 3 unor echipe care nu aveau dreptul, dar s-a mers pe linie politică cu argumente de genul „oamenii muncii din localitatea X trebuie să aibă o echipă divizionară”.
Un cadou şi pentru primăria PDL Tg. Mureş
O altă decizie arbitrară luată luni la FRF vizează cadoul – tot politic – făcut primăriei PDL din Tg. Mureş. S-a decis – în urma inposibilităţii echipei Poli Timişoara de a obţine licenţa pentru Liga I, bănăţenii fiind promovaţi matematic – ca echipa care se clasează pe locul 15 în liga 1 să nu retrogradeze. Cele mai mari şanse să ocupe acest loc îl are FCM Tg. Mureş, echipă patronată de primăria oraşului. În mod normal, când o echipă dintr-o ligă inferioară clasată pe loc promovabil nu poate evolua, din motive administrative, în liga imediat superioară, atunci se califică următoarea echipă clasată după ea. Aşa s-a întâmplat şi anul trecut. FC Bihor, clasată pe locul 2 în seria Vest a Ligii 2, nu a primit licenţă pentru Liga I şi a promovat Dacia Mioveni, echipa clasată pe locul 3.
FRF se teme de DNA şi de justiţie
Adunarea Generală a FRF a mai votat ieri trei măsuri abuzive. I-a declarat persona non grata pe finanţatorul lui Poli Timişoara, Marian Iancu, şi pe Adrian Mititelu. Pe Iancu, drept sancţiune pentru declaraţiile făcute la adresa lui Adrian Porumboiu (patronul lui FC Vaslui). Dar, dacă pentru declaraţiile sale Iancu a fost sancţionat, acelaşi lucru ar fi trebuit să se întâmple şi cu Gigi Becali, Adrian Porumboiu şi alţi conducători care au făcut şi ei declaraţii cel puţin identice. În ceea ce priveşte sancţionarea lui Adrian Mititelu, cităm din Mircea Sandu: „Adrian Mititelu a adus grave prejudicii pentru că a făcut pact cu Diavolul. Este cel care a dat în primire mulţi oameni la DNA şi pe mulţi i-a ameninţat cu darea în primire, de parcă DNA ar fi cine ştie ce sperietoare. Am depus 1.111 pagini pentru a contesta rezoluţia DNA”. Deci, pentru FRF, sesizarea DNA înseamnă infaţiune. Aşteptăm o reacţie promptă din partea conducerii DNA, pentru că şi în acest caz, credem că s-au depăşit cu mult barierele legislaţiei din România.
Şi pentru ca tacâmul să fie complet, la propunerea lui Vasile Mincu, preşedintele Asociaţiei Judeţene de Fotbal Constanţa, s-a votat ca nicio persoană din fotbalul românesc să nu fie suspendată în cazul în care este anchetată, până la decizia finală din justiţie! Avem aici încă o dovadă că FRF este stat în stat.